Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Σε διατηρητέο κτίριο το φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχείο της ΔΕΗ

Το πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχείο της ΔΕΗ θα γίνει προσιτό για το κοινό μέσα από την έκθεσή του σε διατηρητέο κτίριο της οδού Αγαθουπόλεως 14, στην Αθήνα.
 
#
#

Το αρχείο της ΔΕΗ διατρέχει όλη την ιστορία της εκβιομηχάνισης της Ελλάδας και τα ντοκουμέντα του χρονολογούνται από το 1890. Στόχος της ΔΕΗ είναι να δημιουργήσει ένα χώρο έκθεσης και μελέτης του αρχείου. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκε το διατηρητέο κτίριο στην οδό Αγαθουπόλεως, στην πλατεία Αμερικής, που αποτελεί ιδιοκτησία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε.

Οι μελέτες αποκατάστασης του κτιρίου και συντήρησης του ζωγραφικού και πλαστικού διακόσμου του συζητήθηκαν στην περασμένη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού το 1985, καθώς αποτελεί αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο (καθώς και νεώτερη προσθήκη δευτέρου ορόφου που δεν είναι χαρακτηρισμένη), ενώ περιλαμβάνει χαρακτηριστικό μαρμάρινο εξώστη που συνδέει τα δύο κεντρικά ανοίγματα του ορόφου, αλλά και δύο μικρούς μεμονωμένους εξώστες στο ισόγειο.

Το εσωτερικό του σώζεται σε κακή κατάσταση, εξαιτίας παλαιότερης κατάληψης του κτιρίου από περιθωριακά άτομα, αλλά και μη συντήρησής του.

Τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των δύο μελετών για την αποκατάσταση, αλλαγή χρήσης και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου κτιρίου και για τη συντήρηση και αποκατάσταση του υφιστάμενου ζωγραφικού και πλαστικού διακόσμου του.

#Πηγή:
Σε διατηρητέο κτίριο το φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχείο της ΔΕΗ
10 Φεβρουαρίου 2014
#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου